Waar moet je beginnen?

Scheiden zonder (minderjarige) kinderen. Met zo min mogelijk gedoe. Maar waar te beginnen? Het begint met een mededeling aan je partner, de “scheidingsmelding”. Het klinkt simpel. Maar kan best ingewikkeld zijn. Wanneer is het goede moment? Is er wel een goed moment? Hoe is de sfeer thuis? Hoe is jullie verstandhouding? Allemaal vragen die maken dat iedere situatie uniek is. Vroeg of laat zul je het er met elkaar over moeten hebben. Je snakt naar rust en duidelijkheid. Je moet stappen zetten om verder te kunnen.

Afspraak met de mediator

Een goed gesprek met ons is de eerste stap. Meestal neemt één van jullie contact met ons op. Een belangrijk moment. We maken een afspraak voor een vrijblijvend gesprek. We sturen jullie beiden een afspraakbevestiging. Dan leggen we jullie uit hoe het werkt. Vaak zijn er vele vragen. Over een ander huis. Of over de kosten van scheiden. Of over hoe lang het duurt. Wat jullie vragen ook maar zijn, we werken open en onpartijdig. Altijd!

Gehuwd of geregistreerd partnerschap

Van belang is of jullie in gemeenschap van goederen, onder huwelijkse voorwaarden of (vanaf januari 2018) in een beperkte gemeenschap van goederen zijn gehuwd. Huwelijkse voorwaarden moeten juridisch goed worden afgewikkeld en een gemeenschap van goederen verdeeld. Belangrijkste onderwerp van gesprek bij scheiden zonder kinderen is vaak de gemeenschappelijke woning en hypotheek. We besteden verder aandacht aan de vraag of er partneralimentatie moet worden vastgelegd en zo ja voor welk bedrag. We kijken daarnaast naar de door jullie opgebouwde pensioenrechten en de eventuele verdeling er van en hebben oog voor de fiscale aspecten van jullie scheiding. Hebben jullie een geregistreerd partnerschap? Dan geldt in grote lijnen hetzelfde als voor een huwelijk. Op het moment dat jullie het eens zijn, worden de afspraken vastgelegd in een scheidingsconvenant. Kortgezegd een overeenkomst waarin de financiële gevolgen van jullie scheiding zijn vastgelegd.

Indienen verzoekschrift echtscheiding

Zijn jullie gehuwd dan dienen wij, als advocaat, na ondertekening van het convenant het echtscheidingsverzoek in bij de bevoegde rechtbank. Er hoeft dus niet apart een advocaat te worden ingeschakeld. Afhankelijk van de keuze voor de rechtbank duurt het 1 tot 4 weken voordat de rechtbank de echtscheiding “uitspreekt” in de vorm van een beschikking. Er komt geen zitting en jullie hoeven dus niet naar de rechtbank. Deze beschikking moet vervolgens worden ingeschreven in de daarvoor bestemde registers van de gemeente waar jullie gehuwd zijn. Dit verzorgen wij voor jullie. Na inschrijving is jullie huwelijk formeel voor de wet ontbonden.

Ontbinding geregistreerd partnerschap

Hebben jullie een geregistreerd partnerschap en gaan jullie scheiden zonder kinderen, dan hoeft, na ondertekening van het convenant, de gang naar de rechtbank niet te worden gemaakt. Wij verklaren als advocaat dan, kortgezegd, dat jullie partnerschap niet levensvatbaar is. Deze verklaring laten we inschrijven bij de gemeente waarna jullie partnerschap is ontbonden.

Einde samenleving

Zijn jullie samenwonend, dus niet gehuwd, maar hebben jullie bijvoorbeeld een gemeenschappelijke koopwoning , een gezamenlijke hypotheek en de nodige inboedelgoederen gezamenlijk aangeschaft? Dan is het verstandig om de afspraken goed vast te laten leggen. Ook als jullie een samenlevingsovereenkomst hebben afgesloten is het van belang deze goed af te wikkelen en de gevolgen daarvan vast te leggen in een convenant.

Meer weten over de mogelijkheden en kosten?

NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.

In alle opzichten beter uit elkaar.

 

Comments are closed.