Samengestelde gezinnen
Heb je na je scheiding alsnog de liefde van je leven gevonden en ga je weer een nieuwe relatie aan? Ga je zelfs weer samenwonen? Mooi! Want je geeft de liefde een tweede kans. Maar hoe je het met twee gezinnen onder één dak leuk en liefdevol houdt, dat is niet altijd eenvoudig. Onze partner Bonusfamilie helpt je op weg.
Karen de Jong van Bonusfamilie vertelt:
Het leven als samengesteld gezin kan soms zelfs verdraaid moeilijk zijn, omdat er altijd allerlei loyaliteiten spelen. En natuurlijk zijn er ook exen in het spel.
De kinderen
Kinderen hebben vaak een hele andere visie op dat samengestelde gezin dan jij. Jij bent verliefd op je nieuwe partner en je wilt heel graag samen met hem of haar onder één dak. Maar kinderen willen eigenlijk alleen maar dat het weer wordt zoals vroeger. Zij hebben dan ook vaak een enorme loyaliteit naar de andere ouder. Vergis je niet, dat kan enorm in de weg zitten in het bouwen van een band tussen jou en je stiefkinderen.
Stiefouders en stiefkinderen
Het kan ook tussen de kinderen van de verschillende ouders niet helemaal lekker lopen. Of er is een vervelende scheiding geweest. Met een historie die een enorme invloed heeft op de dynamiek in jouw gezin. Denk bijvoorbeeld aan een scheiding waardoor kinderen zich verscheurd voelen. Zij moeten zich ook nog eens gaan bezighouden met een nieuw gezin waar zij deel van gaan uitmaken. Ga d’r maar aan staan.
‘Vaderen’ of ‘moederen’
Het kan ook zijn dat je als stiefouder een plek inneemt die helemaal niet van jou is. Je gaat ‘vaderen’ of ‘moederen’. Terwijl deze kinderen al een vader of moeder hebben. Of je ex heeft een hele andere visie op opvoeden dan jouw nieuwe partner. Daardoor kun je natuurlijk ook flink clashen. En dat wil je niet nog een keer meemaken.
Leuk of niet, een nieuwe relatie komt soms stevig onder druk te staan. Ongeveer driekwart van de geregistreerde samengestelde gezinnen gaat weer uit elkaar. Maar je kunt er veel aan doen om dit te voorkomen. En dat is het ook meer dan waard, toch?
Bonusfamilie helpt je op weg
Karen de Jong helpt met haar bedrijf Bonusfamilie samengestelde gezinnen. Daarvoor biedt Bonusfamilie een leergang met allerlei workshops die je apart kunt volgen of als een heel traject. Ze bieden je heel praktisch houvast in bijvoorbeeld dit soort situaties:
- Je hebt iemand ontmoet en je bent smoorverliefd, jij hebt wel kinderen en hij niet – of andersom of jullie hebben beiden kinderen. Jullie willen gaan samenwonen en je wilt weten wat je dan te wachten staat. Waar stap je in?
- Je woont samen en jullie hebben beiden kinderen in co-ouderschap met je ex en door welke reden dan ook valt er een co-ouderschap weg. De kinderen moeten nu volledig bij jullie komen wonen. Wat nu?
- Je hebt zelf geen kinderen, maar je nieuwe partner wel en die heeft een giga vechtscheiding met zijn ex.
- Jouw nieuwe partner betaalt zich scheel aan alimentatie en zijn of haar ex doet helemaal niets. Je hebt het gevoel dat jullie samen krom liggen voor een comfortabel levende ex.
- Jullie hebben beiden een ex-partner en die hebben elk ook weer partners met ex-en. Er is sprake van een keten van co ouderschappen. Ergens op de derde of vierde rij wil één van die exen op zaterdag een fotografiecursus doen. De hele keten lijkt zich nu te moeten aanpassen aan een nieuw ritme.
- De vakantie waarnaar je zo naar hebt uitgezien draait uit op een drama. Je komt bekaf thuis en de druk hangt er nog steeds. Hoe moet je weer verder?
- Kerst en oud en nieuw… hoe vier je dat überhaupt? De ene dag bij de één en de andere dag bij de ander? Dat is al een kunst, maar het hele gezin bij elkaar dat lukt niet, want aan de andere kant van de keten hebben ze ook allemaal afspraken gemaakt. Hoe fiks je dat?
Samen met de Mediation Company
Met de Mediation Company help ik je niet alleen jouw oude relatie op een nette manier te beëindigen. Ook wens ik je toe dat je de relatie in je nieuwe leven goed houdt. Daarom werk ik graag samen met Karen de Jong van Bonusfamilie. Je krijgt in de vorm van workshops praktische inzichten en adviezen die je direct kunt toepassen. Zodat jouw samengestelde gezin straks een fijn thuis is voor alle leden van dat gezin.
Heb je vragen na het lezen van dit artikel? Neem dan gerust contact met ons op. Dat is geheel vrijblijvend.