Wat is inkomensafhankelijke combinatiekorting?
Veel mensen horen meteen een soort zoemtoon in hun hoofd als het over belastingtechnische zaken gaat. Want belastingen lijken ingewikkeld, eng en inmiddels een beetje gevaarlijk. Want wee je gebeente als je een klein foutje maakt: voor je het weet zit je de rest van je leven in Azkaban!
Dat is best jammer, want er zijn een aantal regelingen die financieel voordeel opleveren. Ik bespreek in dit artikel de inkomensafhankelijke combinatiekorting, die belastingvoordeel kan opleveren voor beide ouders, als je gescheiden bent en tenminste één kind hebt. (Zoemt het al in je hoofd? Lees maar even door, dan wordt het een stuk duidelijker!)
Scheiden of beëindiging samenlevingscontract?
Scheiden (of je samenlevingscontract beëindigen) is niet alleen geen feest, je gaat er over het algemeen ook nog eens flink in inkomen op achteruit. Van één huishouden ga je opeens naar twee. Dubbele woonlasten, verzekeringen, gas, elektrisch… Het hele leven wordt duurder. Met name als je een of meer kinderen hebt. Gelukkig is er de inkomensafhankelijke combinatiekorting, deze maakt het leven iets minder duur. Ook als je kinderen hebt en je je samenlevingscontract beëindigt.
Korting op je belasting
De inkomensafhankelijke combinatiekorting is een heffingskorting die je in mindering kunt brengen op je inkomstenbelasting. Dit kan tot 2815,- opleveren op jaarbasis, en dat is al gauw 200,- per maand. Vanaf het jaar 2022 wordt dat bedrag verhoogd naar 2892,-. De korting kan voor beide ouders gelden.
Belastingvoordeel mislopen
Heel veel mensen weten dit niet en ze lopen dit geld dus mis. Dat is heel jammer. En soms denken mensen dat ze niet aan de exacte voorwaarden voldoen, maar kan dat met een kleine aanpassing opgelost worden. Want in de praktijk kom ik regelmatig tegen dat mensen net de verkeerde regeling op papier hebben staan. Dan worden ze door de belasting gecontroleerd en blijken ze niet aan de criteria te voldoen.
Ik kijk bij mediation altijd of mensen aan deze criteria voldoen, want het levert gewoon financieel gewin op. Een soort gratis geld dus!
Voorwaarden inkomensafhankelijke combinatiekorting
Onze vrienden van de belastingdienst zouden onze vrienden van de belastingdienst niet zijn als er niet wat voorwaarden aan deze heffingskorting verbonden zijn. Deze voorwaarden staan in het kort hieronder. Daarnaast kun je ze uitgebreid teruglezen in dit artikel. Is het je dan nog niet duidelijk? Bel me gerust als je er niet uitkomt!
Minder belasting betalen: de voorwaarden
Ouders moeten aan een aantal voorwaarden voldoen om gebruik te maken van deze heffingskorting. Ik zet ze even op een rijtje:
- Je moet gescheiden zijn (dus niet nog in scheiding liggen) of je samenlevingscontract beëindigd hebben.
- Je moet drie dagen per week voor je kind zorgen (dat mag ook in dagdelen).
- Je kind mag in het jaar van aanvragen op 1 januari nog geen 12 jaar zijn.
- Je moet minimaal 5054,- per jaar verdienen. Dat kan ook een bijstandsuitkering zijn. Maar ook partneralimentatie wordt gezien als inkomen.
- Je kind staat minimaal 6 maanden ingeschreven op één woonadres.
- Je hebt geen fiscale partner (of een lager inkomen dan je fiscale partner).
Ook voor stiefkinderen?
Jazeker! Of het nu om het kind van je partner gaat, je adoptiekind, stiefkind of een pleegkind dat je onderhoudt en opvoedt, al deze kinderen worden ook door de belastingdienst beschouwd als je eigen kind.
Leuker kunnen we het niet maken, wel…
…misschien een heel klein beetje makkelijker! Voorheen moest je kind namelijk 3 x 24 uur op je adres verblijven. Als je dan een afwijkend werkschema had waardoor je kind niet 3 dagen achter elkaar bij je kon zijn, liep je de korting mis. Maar na een uitspraak van de Hoge Raad op 13 maart 2020, tellen ook dagdelen mee. Als het bij elkaar opgeteld maar 3 hele dagen is. Deze uitspraak maakt het voor veel mensen een stuk makkelijker om de inkomensafhankelijke combinatiekorting aan te vragen.
Aanvragen met terugwerkende kracht
Als je geen weet had van deze regeling, kun je proberen het met terugwerkende kracht aan te vragen. Dit kan tot 5 jaar terug. Je moet dan wel aan de voorwaarden voldoen zoals die voor de uitspraak van de Hoge Raad in 2020 waren bepaald; je kind moest dus per week 3 hele dagen bij je wonen.
Weet je het niet zeker?
Als je niet zeker weet of je aan alle voorwaarden voldoet, neem dan even contact op. Samen met samenwerkingspartner Gert Oostra van administratiekantoor Oostra&partners komen we er zeker uit. Wij kijken graag even met je mee om te zien wat voor afspraken je nu eigenlijk hebt gemaakt. En hoe je eventueel zou kunnen aanpassen.
Want een ouderschapsplan kan soms al met een paar simpele aanpassingen financieel voordeel opleveren!
Mailadres: contact@mediationcompany.nl
Telefoonnummer: 0592 217 018
Natuurlijk kun je ook altijd de belastingtelefoon bellen: 0800 – 0543.