Eén van de gevolgen van de coronacrisis is dat we nu allemaal massaal thuis zitten. Dat kan goed uitpakken, maar zorgt er ook voor dat relaties onder druk komen te staan. “Als je relatie al onder spanning stond, kan verplicht samen meer tijd doorbrengen de situatie verergeren”, legt Mark Grissen uit. Grissen is samen met Jacco de Graaf eigenaar van Mediation Company, een bedrijf dat gespecialiseerd is in scheidingsmediation. Om hun klanten optimaal te kunnen helpen, werkt Mediation Company samen met Erik Gritter van Partners in Planning. “Mensen geven nu vaker aan dat ze het lastig vinden om zoveel thuis te zijn. Dat geeft immers spanning. Dat soort geluiden hoorden we vroeger niet”, vertelt Gritter.
De laatste weken zien ze de aanvragen voor een mediationtraject langzaam oplopen. Maar of dat komt omdat meer mensen gaan scheiden, of omdat stellen hun scheiding de afgelopen maanden hebben uitgesteld, durven de mediators niet te zeggen. “Het was voor veel mensen toch zoeken naar nieuwe manieren van communiceren. Een mediationgesprek via Skype is echt lastiger. We zagen de eenzijdige scheidingen – waarbij één van de partners het initiatief neemt – wel doorgaan. Nu mensen meer aan de nieuwe situatie lijken te wennen, krijgen we meer aanvragen binnen. Maar in alle aanvragen zie je dat de onzekerheid rondom de coronacrisis een rol speelt”, vertelt De Graaf.
Dat zit hem vaak in de financiële situatie van koppels, leggen de compagnons uit. Denk aan onzekerheden rondom werk en inkomen. En wat gaat de woningmarkt doen? “Daarin zien we wel wat parallellen met de economische crisis”, begint De Graaf. “Mensen hebben meer vragen over wat er gebeurt als ze bijvoorbeeld werkloos worden en wat de mogelijkheden qua huisvesting nu zijn.”
Erik Gritter (Partners in Planning) ondersteunt Mediation Company bij de financiële kant van een scheiding. Hij bekijkt het volledige plaatje en biedt een stel vervolgens financieel inzicht. Kan iemand bijvoorbeeld de woning overnemen? Ook brengt hij kritische factoren in beeld, zoals werkloosheid, arbeidsongeschiktheid of een overlijden. “Door corona komen een aantal zaken extra onder druk te staan, zoals een inkomen. Ook worden banken steeds kritischer of komen ze met aanvullende eisen. Dat geeft onzekerheid.”
Scheiden kost geld. De mediators benadrukken echter dat het bij financiële onzekerheid niet nodig is om een scheiding uit te stellen of geen mediationtraject aan te gaan. In bepaalde gevallen vergoedt de overheid namelijk dergelijke trajecten. “We zien dat veel mensen dat niet weten. Een scheiding uitstellen hoeft dus niet.”
Het drietal benadrukt dat het vooral belangrijk is dat echtparen bij een scheiding met elkaar in gesprek blijven en dat ze blijven denken in mogelijkheden. “Zolang je samen in gesprek bent, kun je alles bespreken. Dus ook de financiële situatie”, licht Grissen toe. “Als je bij de rechtbank terecht komt, kan dat niet meer. Je hebt echt meer opties als je samen blijft praten.”
Meer informatie?
NEEM CONTACT OP VOOR EEN GRATIS KENNISMAKING OF STEL VRIJBLIJVEND JE VRAAG.